Torstaina 13. Helmik.

Vironkomitean sotilasosastosta tulivat meitä tapaamaan maisteri Ruuth, maisteri Kaukoranta ja tuomari Puustinen. He tulivat asialle Aunuksen kysymyksen vuoksi, mutta sukeusi keskustelu koko nykyhetken kulissien takaiselle poliittiselle alueelle. He kertoivat: Eilen olivat he antaneet pääministerille kirjelmän, jossa jyrkästi vaadittiin ulkoministeri Enckelin poistumista ulkoministerin paikalta, sekä hänen heti kutsumistaan pois Ruotsista, Mannerheimin vierailuretkeltä. Syynä hänen venäläisten suosimisensa. Enckel tahtoo yksin hoitaa ulkopolitiikan, ei neuvottele toisten ministerienkään kanssa. – Pietarin ja Suomen väliä kulkee kymmenen venäläistä kuriiria, niistä 4 englantilaista agenttia. Ei tutkita passeja, ei papereita. Enckel itse persoonallisesti antanut määräyksen että heidän pitää saada vapaasti kulkea. Helsingissä olevat venäläiset monarkistien johtomiehet eivät tunnusta Suomen itsenäisyyttä. Sen sijaan ne suunnittelevat täällä koota venäläinen armeija, joka lähtisi valloittamaan Pietaria – ennen kuin suomalaiset ehtivät. Lätin-rintamalle meno on vain muodollinen asia. Tässä joukossa ovat m. m. Buxhövden, Kenraali Suvorov, Volkonski, y.m. Nämä herrat ovat alituiseen ulkoministeriössä Enckelin seuran pitäjinä. Kenraali Suvorov on laskettu Suomeen nimen omaan järjestämään venäläisiä joukkoja. Edelleen kuuluu venäläiseen joukkueeseen kenraali Judenits, Durnovo ym. m. Nämä saavat vehkeillä vapaasti, mutta virolaisia on ulkoministeri karkottanut maasta.
On edelleen merkittävä että Englanti pelkää Suomen vaikutuksen kasvamista Venäjällä. Englanti on bolshevismin myrskyjen käsissä. Muurmanin joukot, bolshevistisia, aijotaan pian vetää pois sieltä.
Aunuksen kysymys on nyt niin pitkällä, että v. Hertzen on valmis, heti luvan saatuaan, lähtemään Aunukseen 1000 miehen kanssa. Hankittuna 500,000:- luotto. Me otimme asiaksemme varata budjetissa tarvetta varten muutamia miljoonia. Ruokatarpeista ei oltu pitkälle selvillä. Arveltiin voitavan järjestää. Sanoimme, että ennen kun lähdetään on sotamiesten ruoasta pidettävä varma huoli.
Mannerheim hyväksyy suunnitelman, mutta tahtoo että marssiin on odotettava Englannin lupa.
Me taas arvelimme, että tätä lupaa virallisesti ei voida saada.
Parempi on, että miehistö (vapaehtoinen) menee huomaamatta rajan yli ja esiintyy siellä Aunuksen vapaajoukkona, nostaa aunukselaiset aseisiin. Aunukselle asetetaan hallitus, jonka tukena ja opastajana on suomalaiset.
Englannin tiettiin olevan tähän myönteisellä kannalla, se suostuu luovuttamaan aluetta Syväriä myöten. – Sitä vastoin on englantilaistenkin tarkoitus antaa Venäjälle osa Muurmanin rataa, sekä Kuolan niemimaa. Siihen emme suostu.
Me päätimme tehdä välikysymyksen joka selvittäisi venäläisten vehkeitä ja Enckelin suhdetta niihin. Kirjoitin välikysymyksen, pantiin Luopajärvi allekirjoittajaksi ja lyötiin sisään.
Kaikki nuo tiedot tekivät taas hyvin tuskallisen vaikutuksen.
Hämmästyttävää. Valtioneuvosto kokoontuu tänään neuvottelemaan ruotsalaisen hiippakunnan perustamisesta, kertoo Loimaranta. Tämä on uhmailua eduskunnan eilistä päätöstä vastaan.
Vaasanläänin kieliraja! Illalla kerrotaan, että valtioneuvosto on asettanut komitean järjestämään Vaasanläänin jakoa kielirajan perusteella! Siis vielä yllättävämpi isku. M. m. on komiteaan asetettu Luopajärvi, Ottelin, Antila ja Gädda. Luopajärven täytyy siitä luopua!
Kai tämä on monarkistis-kansallisen ko-koo-mus-hallituksen lahja suomalaiselle Etelä-Pohjanmaalle!
Luopajärveä ja hänen kieltäytyessään, Lah-densuota, pyydettiin edellä mainittuun komiteaan. Molemmat kieltäytyivät.
Siihen tulevat nyt Ottelin, Gädda, Antila ja Kaarlo Koskimies.