Torstaina 14 p. Helmikuuta

Mitä lienee taasen viime yönä tapahtunut? Eilen kävivät tapaamassa Kokko ja Joukahainen. Hupaista oli saada kuulla heidän tietonsa kotipuolestaan.
Nyt kävivät aamupäivällä Vuorimaa, Lohi, Juutilainen; Haapanen – yrittää kotiin.
Kerttu on ollut ensi yön Liakassa. Nyt meni muuttamaan tavaroita. Hän on tullut unettomaksi taasen. Ajattelen laittaa hänet Diakonissalaitokselle.
– Akkoja on eilen ollut Työväen talolla suuret joukot vaatimassa takaisin miehiään ja itselleen ja lapsille leipää.
– Ruplia kuuluu olevan nyt paljon liikkeessä, – nähtävästi niitä Suomen pankista saatuja; markat kai loppuvat.
– Hajaannusta Punakaartissa kerrotaan olevan jo huomattavasti.
– Valpas kerrotaan olevan pakosalla.
– Vilppulan rintamalta eräästä kahakasta: Punakaartilaiset panivat ryssiä eturintamaan. Kun alkoi taistelu lähtivät suomalaiset punaset pakoon. Kuularuiskua hoiteleva ryssä katsoi taakseen, näki pakenijat, käänsi kuulasateen niiden selkään.
– Saksalaisia kenraaleja kerrotaan olevan neljä kappaletta Mannerheimin esikunnassa.
– Vaasa kerrotaan julistetun Suomen väliaikaiseksi pääkaupungiksi.
– Keravalla kaatunut sairaanhoitaja. Pitäisi tapahtuneen siten, että sairaanhoitaja ’’auttoi’’ kaatuneita valkokaartilaisia katkomalla heidän ranteessaan valtimoita. Eräs haavoittunut, estääkseen sitä, ampui revolverilla.
– Täältä kanuunoita Siuntioon, kerrotaan sotamiesten myyneen 10 kpl ja viedyn näinä öinä Siuntion valkokaarteille.
– Porvarillisten lehtien ilmestymisen kertovat sosialistit estävänsä 2 vuotta.
– Haapasen kera toimitin kotiin terveisiä. Jos hän pääsee rintamaan taakse, hän kirjoittaa kotiini.
– Hospitsin rauhattomuus ja Kertun muutto. Taas viime yönä oli häiritty Hospitsin rauhaa ja tänään jo vallattu osa huoneista. Kerttu muutti tänään L[iaka]lle ja toimitti minunkin tavarani sinne.
– Ståhlbergilla kävin tänään, mutta hän ei ollut kotona. Jätin osotteeni.
Venäjän neuvostohallituksen sodasta lakkaamisesta tehdään nyt sosialistilehdistössä meilläkin suuri numero. Mutta niin kauan kuin sama hallitus käy sotaa omia, Venäjästä eronneita valtioita, Suomea, Ukrainaa ja Puolaa vastaan, ei sitä voi pitää, tuota Saksaa vastaan sodan lopettamista muuna kuin hätäkeinona, koska mitään muuta keinoa ei enää ollut.
Ja meidän sosialistiemme, jotka ovat julistaneet sodan – omaa kansaansa, eduskuntaansa, valtiotansa vastaan, liittoutuen maansa kaikkien konnien kanssa, näiden ei saisi suurtakaan numeroa tehdä rauhanrakkaudestaan.
Punakaartilaisia ja ryssiä Tampereen ja Vilppulan tienoilla pitäisi oleman noin 18 –20.000.
Dybenko on lantakuski Etelä-Venäjältä, oli eräs meriupseeri kertonut. Samoin että Neuvoston kannalla on vain pieni osa laivaväestöä. Smilgan neuvostoon ollaan yleensä tyytymättömiä.