Torstaina 15p. kesäk.

Vaasassa aamupäiv. Ei mitään erikoista ole tapahtunut. Ulkona on 6–7° lämmintä, ja tavattoman kylmä pohjatuuli. Sade roiski koko viime yön ja aamupäivän. Nyt se on pidättänyt. Ojat tulvivat. Alkaa näyttää pelottavalta. Hyvä Jumala, jos nyt tulisi vielä katovuosi! Laihiallekin on ilmestynyt sotamiehiä! Eilen tiettiin että tänne sijoitetaan 600. Nyt taas että ne ovat tulleet tutkimaan siltoja, kun tästä pitäisi vietämän Vaasaan 1000 ratsumiestä.
Kangasalan kokouksesta olisi ollut jotain asiallistakin mainittava. Pelkäsimmehän sinne mennessä, että ”Kansallismielisen” taholta tehtäisiin yritys Liakan syrjäyttämiseksi. Mutta niin ei käynyt. Keränen ehdotti vain lausuttavaksi, että S.N.L. kokous pitää suotavana liittojen yhtymisen. Sitä ei kuitenkaan tehty, koska K.N. Liiton taholta ei ollut meille tehty yhtymistarjousta. Meillä ei ollut näin ollen Keräsen ehdotuksesta syytä asiaan puuttua. Vaaleja varten tehtiin valiokunnassa ehdokaslista, johon ”kansallismielisten” tyydyttämiseksi nyt tulivat Keränen ja Harmaja. Tri Castrén oli halunnut jäädä pois ja Karhula lie samoin halunnut. Ilmoitin valiokunnalle (Levämäelle) että jos Liakka aijotaan jättää pois sovinnon vuoksi ”Kansallismielisten” kanssa, täytyy valiokunnan samalla miettiä uusi sihteerivärkki, jos minua olisi aijottukin, sillä minä en siinä tapauksessa suostu jäämään edes toimikuntaan. Sillä minuunhan samat syyt kuin Liakan erottamiseen kohdistuvat syvemmin. Pääsyyllinen olen minä.
Mutta ehdokaslista tuli ja yksimielinen. Yksimielisenä se hyväksyttiin.
Kansallismielisten kokous on ollut samoina päivinä Lahdessa. Siellä on ”lähentelemis”-kysymys otettu hyvin juhlallisesti. He panevat meille ehtoja! Siten tahallaan merkiten, että me emme ole ”kansallismielisiä”. Noo. He voivat tulla meille jos tahtovat.