Torstaina 16. Helmik.

Ryhmässämme oli eilen illalla ”kirkkokansan lähetystö” esittämässä Viipurin kokouksen ponsia ja vaatimassa ettei siveysopetusta saisi ottaa kansakouluihin. Heidän puolestaan puhui maisteri B. Granit-Ilmoniemi. Vastasin joksenkin seikkaperäisesti, selittäen oman käsitykseni, jonka perusteella kannatan siveysopetusta ja selittäen että käsitän sen uskonnonopetuksen apukeinoksi, sekä, ettei se tarvitse olla kielteistä. G-Ilmoniemi sanoi, että jos asia olisi niin, ei olisi syytä pelkoon.
Heidän jälkeensä tuli Karungin radan lähetystö.
Tänään kävi kokoomukselaisten eteläpohjalaislähetystö Lapuan kokouksen puolesta: Eliel Torkko, Riipinen, H. Luopajärvi, Luukko ja K. Lahdensuo. Sanoin heille Suomen totuutta.
Kerrotaan: Tänään oli Nevanlinna sanonut erään lähetystyön jäsenille: ”Tässä on niin järkytettynä, ettei tiedä mitä sanoa. Mutta sanokaa siellä maaseudulla niille kokoomukselaisille, että ne pysyisivät aisoissaan.”
Käy huhu, että täällä liikkuisi Karjalasta tullut [tulleita] murhaajaliigan jäseniä, jotka tavottelevat m. m. Holstia.
Uudeksi sisäministeriksi ajattelee Vennola Relanderia. Ryhmässä oltiin eri mielisiä olisko meidän tällä kertaa otettava tätä edesvastuuta. Ei tahdottu kuitenkaan vielä kieltää, jos V. tahtoo Relanderilta kysyä.
Keskustelimme Vennolan kanssa. Neuvoin häntä etsimään edistyspuolueesta jonkun, joka ei ole paljoa ollut näyttämöllä. Valitin ettei meillä ole lakimiehiä, jonkalainen sisäministeri tulisi olla.
Oli nyt kysynyt Relanderilta. Tämä pyytänyt miettimisaikaa.
Tänään ratkaistiin ryhmissä asevelvollisuuspalvelusaika kun se on huomenna eduskunnassa. Ryhmä ollut hajalla suuressa valiokunnassa.
Pitkän, kiihtyneen keskustelun jälkeen sain ne yhtymään siitä, että palvelusaika olisi ensimäisenä 5 vuotena 1 v, sitten 9 kk.
Murheellisimpia poikkipuita ovat Takkula ja Leppälä, edellinen yksinkertaisuuteensa ja härkäpäisyyteensä vuoksi, jälkimäinen sairaloisen hermostuneisuutensa ja eränlaisen ”miehuus”-manian vaikutuksesta.
Päätös tehtiin ilman äänestämättä. Se oli toki suuri saavutus ja kysyi kärsivällisyyttä yli voimien. Uuteen yritykseen en ryhtyisi, vaikka kumoutuisi kymmenen hallitusta.
Kerrotaan että B. V. Linnoila, Kaukas A.B:n metsänhoitaja, kokoomukselainen, joka Helsingin Sanomissa julkaisi kokoomuksen Karjala-politiikkaa moittivan kirjoituksen, on nyt eroitettu yhtiön palveluksesta.
Ryynänen: Rajalla ollaan hyvin hermostuneita. Lieksan luona 30 rajavahtia ja suojeluskuntalaisia kämpissä, ei ole edes mantteleita.