Torstaina 16 p. Toukok.

[vastapäisellä sivulla päivän ohjelma: Ryhmä klo ½ 10, Puhemieh. klo ½ 11, Täysist. klo 11, Paraatti klo 12, Ryhmä klo 5, lykk. klo 8, delegatsioni klo ½ 6] Suuri paraatti. Tulin sairaaksi kirkossa. Rovasti Bäck saattoi sakaristoon. Kävin ulkona. Vaivalla pääsin vartioketjujen läpi takaisin. Huusin kurkkuni käheäksi kun Suomen armeijan 15,000 marssi ohi. Hyvän vaikutuksen se teki. Jumalallinen tahto loi tämän armeijan ja antoi sille tehtävän – luomistehtävän. Se oli yksi luja rengas siinä kehitysjaksossa joka synnyttää Suomen tasavaltaa.
Illalla kävimme Vuorimaan kanssa vuokraamassa uuden asunnon.
Väsynyt. Mukana asuntooni tulee K[ustaa] Järvi ja eräs toinen härmäläinen. Korjailemme kielellisesti härmäläisten ponsia tasavalta-asiassa.
Olen iloinnut miehistäni! Koko armeijan suuri, valtaava enemmistö tasavaltalaisia! Helsinkiläiset ovat valehdelleet agiteeratessaan kuninkuuden hyväksi sanoessaan: koko armeija on monarkisteja. Nyt alkavat nenät mennä maata kohti.
Delegatsionissa kahakoitiin. Oli esillä hallitusvallan siirto Svinhufvudille. Me epäilemme juonta. Koko senaatti on nyt monarkistinen! Vaasassa olonsa aikana se oli vielä tasavaltalainen, kuten Jalmari Castrén sanoi. Pelkään että hallitusvallan siirrolla tarkoitettaisiin välttää, ettei olisi niin kiire laatia hallitusmuotoa! Että kansa kypsyisi, ehditäis kypsyttää – rojalisteiksi.
Ståhlberg on ainoa, joka horjumatta, rehellisesti seisoo tasavallan kannalla meidän kanssamme.
Valtakysymyksessä oli esillä 3:me ehdotusta.
Lykättiin ryhmiin.
Hyvin kiihtynyt mieliala.