Torstaina 17. Huhtik.

Vaasassa. Haapala oli kirj. Harjulle, oik. Hallinnolle, pitkän kirjeen, selostaen asemaansa Ilkassa ja vaatien palkankorotusta. Hyväksyn hänen perusteensa, vaikka ei kokonaan. Sillä todellisuudessa ei hänen palkkansa ole niin huono ollut kuin hän kuvaa. Mutta päätimme hänelle ehdottaa nyt 1000 mk kuussa, sekä velat, n. 6000:- anteeksi; lisäpalkkiona 12 vuodelta. – Harju pyysi että hän saisi ent. ehtonsa, mutta vakuutuksen, ettei palkka saa jäädä alle 1000 mk. kuussa sekä viime vuodelta 2000 mkn tandiemi. Katsoin että tähän on suostuttava. Mutta samalla vaadin, ettei hän saa mainita minun palkan korotuksestani mitään. Sillä minä en tahdo, että asia saisi sen luonteen että me ajamme toinen toisemme palkankorotusasiaa.
Päätimme että Haapala nimitetään nyt vastaavaksi toimittajaksi, jos minun on mentävä hallitukseen. Haapala voisi sen ajan olla vastaava. Minä edelleen hoidan valtiollisen osaston.
Jos hallinto ei huomaa että 300 mk on tästä työstä liian vähä kuukausittain, voin sen kestää.
Nykyään nautin 600 mkn kuupalkkaa niiltä kuukausilta, jolloin en ole edustajana. Salmelaisellakin on 700:- Sillä en tule toimeen läheskään. Mutta nythän se ei ole kysymyksessäkään. Muut tuloni riittävät hyvin.
Minun asemani Ilkassa voidaan järjestää sitten kun pääsen ministeriöstä ja tulen takaisin kokonaan. Ilkka ei ole, eikä saa olla minulle palkankiskomislähde.
Päätoimittajaksi vanhassa, tähän astisessa merkityksessä niin, että olisin siellä joka päivä, en ryhdy, luultavasti, enää. Ainoastaan aatteellisen värin ja johdon lehdelle annan.
Illalla kävimme Hollossa Eliaksen päivillä.
Joissa tulvii. Jäät alkavat nousta.
Sataa vahvasti.