Torstaina 2. Helmik.

”Sidotut!” Se on oikea sana tulkitsemaan meidän aikamme yhteiskunnallista vapautta! Miten sidotut me olemme, mikä minkinlaisella siteillä velvollisuuksiin ja oikeuksiin. Kaikissa esiintymisissämme meitä sitoo joku muu kuin luonnollinen velvollisuus ja oikeus. Kun voisi sen kuvata: nykyisen mailman orjuuden! Sen miten kapitalistit hikoilee saadakseen pysyä kultaisissa kahleissaan ja työmies tekee kaikkensa saadakseen samat kultaiset vallankahleet niskoilleen! Mitä sai aikaan mailman sota? Kahleet kirposivat jossain orjan ranteissa, mutta vapaita kahleita riensivät toiset käärimään kilpaa ympärilleen. Ja toiset työttöminä, nälkäisinä, tietämättöminä, elävät villeytyen, ihmisyysharrastusten ulkopuolella. Sellainen on ihmiskunta.
Tänään jatkoi Holsti selostuksiaan. Tavataan uudelleen keskiviikkona.
Nyt puuhaavat ihmiset ja piispat kansakoulujen siveysopetusta vastaan, uskonnollisen siveysopin puolelta. Mutta mitä on kristillinen siveysoppi? Sarja teorioita – jotka käytännöllinen kirkko kieltää. Vuorisaarna lunastusoppia vastaan! Nykyään edustaa papisto ja lahkot kristillistä siveysoppia ikään kuin nykyinen, lainalainen yhteiskuntaelämä olisi sen summa. Ja kuitenkin juuri tämä yhteiskuntaelämä on kapitalistisen, riistävän, sortavan ja vääryyttä tekevän siveysopin summa. Sosialismi nykyisissä muodoissaan on kapitalismin syntirikos!
Kuinka ihanaa on, että minä nyt vihdoinkin olen päättänyt vapauttaa itseni taasen täällä eduskunnasta!
Ryhmässä pyydettiin suuren valiok. jäsenten taholta taas esille kysymys asevelv. palvelus ajasta. Suuressa valiokunnassa ovat ryhmän joksenkin kaikki jäsenet asettuneet vuoden kannalle siten, että presidentin oikeutta pitää pojat palveluksessa vuosi, jatketaisiin viiteen vuoteen. – Minä kieltäysin johtamasta puhetta asiassa ja kehoitin Lohen tulemaan puheenjohtajaksi. Lähdin pois. Kun jo viime kerralla haukuttiin siitä että olin päätetyn asian ottanut uudelleen, en suostunut sitä tekemään enää. Lohi oli silloin kiivaimpia 9 kk miehiä. Nyt hän harrastaa vuotta. Syynä hallituksen painostus. Saavat minun puolestani hoitaa asian. Tulin pois.
Puoluekokouksen keskustelukysymysten, vaalijulistusliikkeen, vaalikatekismuksen ja ryhmäkertom. laatim. jäi valtuuskunnalle.
Kirkollisia kysymyksiä harkitsevaan komitean valittiin: Rov. Vegelius, Kukkonen, Kärki, Liakka, Lohi ja Alkio.
Edistysseurojen Kust. Oyn kokouksessa sovittiin nyt Perälän kanssa hänen astumisestaan yhtiön palvelukseen.
Jos tuo yhtiö saadaan seisomaan, se tulee nyt riippumaan yksin Perälästä.