Torstaina 21 p. Helmik.

Eilinen päivä oli rikas tiedoista. Mitä tänään alkaa kuulua? Venäjän huonoimpain ainesten kaatopaikaksi on Suomi nyt joutunut. Täältä pakenee kotimaahansa kaikki, vähänkin parempi sotaväki. Tänne jää ja tänne tulee Pietarin rosvo- ja huligaanijoukot. Näiden avulla täällä nyt sitten Tokoi, Manner & Kumpp. toimittavat vallananastusta joka on historian häikäilemättömimpiä. Näiden harvain julistukset eivät sisällä kansanvallan hiventäkään, asiassa vaan lupauksia, aivan samaan malliin kuin vallanpyytäjä-rosvoruhtinaiden koko historian sivun. Nämä ovat työntäneet kansanvallan syrjään ja pystyttäneet rosvovallan.
Eräs tuttava, N-ko-l-n [Nikolainen] kävi huomauttamassa että minua taas etsitään vangittavaksi.
Lenin on nykyään Helsingissä. Tietysti järjestämässä punakaartiemme ahdistuvaa asemaa.
Anarkisti-hävitys Muroleella. Viime viikolla lähti täältä 480 anarkistia Tampereelle. Hgin tytöt saattoivat kukkien kera asemalle. Musta lippu. Soittokunta oli mukana. Tampereelle tultua pidettiin heille juhlia 2 päivää. Sitten hevosilla Muroleen kanavalle, yrittäen kiertoliikettä valkosten ympäri. Siellä räjäytettiin ja hävitettiin heidät niin tyyni, että 27 pääsi haavottuneena ja 20 vahingoittumattomina takaisin Tampereelle.
Siis se edellä kerrottu Muroleen tapaus on tosi.
Sovitteluhalua
I. Härkönen oli ollut kutsuttuna sekakomiteaan esittelemään Vienan Karjala -kysymystä. S. Vuolijoki kysyi: Luulisko H. porvarien rupeavan sovinnosta neuvotteluihin, jos he hankkivat Suomelle Vienan-Karjalan? Härkönen ei osannut siihen sanoa mitään. Toiseksi: voisko se helpottaa rauhan saantiin, jos he toimittaisivat venäläiset pois Suomesta? Ei osannut siihenkään vastata. Vuolijoki: Tämä vie nyt hiiteen! Eräs ryssä ehdotti vaadittavaksi Aunuksen kuvernementtia myös. Joku huomautti, että Venäjällä on suomalaisia heimoja kaikkialla. Nekin olisi vaadittava, muka. On pyydettävä paljoa, niin ainakin saadaan vähän.
Kävivät: Aho, Vuorinen, Joukahainen, Levämäki, Juutilainen, Nikolainen, Lohi.
Kahakka Narikassa. Tänään oli ryssiä ilmestynyt Narikkaan kauppaamaan taas sotilastavaraa, vaikka Suomen kansanvaltuuskunta oli ilmoittanut ne omikseen. Yhtäkkiä piirittivät punakaartilaiset Narikan. Syntyi kova riita. Tappelun alkamisesta ei juttu kerro.
Punakaartilaisen todistus. Punakaartilainen Sirola oli kertonut Tampereelta tullessaan: ’’Me olemme hukassa. Niillä lahtareilla on niin mahtavat voimat, että me emme voi mitään.’’
Viaporissa pitäisi olla enää jälellä vain 16 kunnossa olevaa kanuunaa.
Laivasto kerrotaan joka tapauksessa nyt aikovan mennä Kronstadtiin.
Kirkkonummella on jokatapauksessa ollut eilen ja tänään suuria taisteluita.
Tampereelta ei kuulu mitään.
Hangossa saksalaisia? Hangon edustalla pitäisi olemankin saksalainen eskaderi.
Niin ikään arvellaan että siellä olisi valkoisia tullut Pohjanmaalta Ruotsiin aluksilla.
Mikä on totta?
Onko liike Pietariin katkaistu? Kerrotaan että Pietariin menevä juna olisi tänään palautunut Korian asemalta.
Tänään muutan makuupaikkaa toiseen taloon.