Torstaina 27. jouluk.

Yritin Vaasaan, mutta juna oli taasen kovin myöhästynyt. Nimismies kertoi asemalla, että Tuovilassa oli taas viime yönä tappelu, jossa tapettiin 2 ryssää Laihialle sijoitetusta laumasta, sekä yksi Mustasaaren mies. Kehoitin lukkari Iipposta kutsumaan huomenna kokoon muutamia kunnan johtomiehiä saadakseni heille esittää mitä katson tarpeelliseksi minulla olevien tietojen perusteella kunnan rauhan turvaamiseksi tehdä.
Aamulla kerrottiin asemalla luikkineen kolme vierasta huligaania.
Vaasaan pääsin lähtemään 3 tuntia myöhästyneessä junassa. Sinne matkusti samalla 4 Laihian miestä etsimään kättä-pitempää. Nyt pitäisikin niitä saataman huomenna tahi ylihuomenna. Illalla junassa palatessamme oli jo vartiostoa liikkeellä. Täällä pitäisi liikkuneen huligaaneja. Hulmissa on 10 rakuunaa, ne tuntuvat alkavan pelätä, koska haluavat jo neuvotteluja. Lupaavat pyytämättä, etteivät sekaannu mihinkään. Kapteeni ilmoittanut että he menisivät pois, mutta eivät saa, muka, vaunuja.
Lapualta, Ylistarosta jnep. ovat ryssät menneet niin, ettei ole kuin 20 – 30 miestä kummassakin. Ylistaroon ovat luvanneet pian tulla takaisin!
L[einonen] liikkui järjestelemässä harjoituspaikkoja.
[Vastapäisellä sivulla aiheita Ilkkaan, mm. ”Keskustan asema meidän eduskunnassamme. Vallankumousta (yhteiskunnallista ja taloudellista) valmisteleva vasemisto ja porvari-aateliston tuoleihin uneksiva porvaristo. Vasemalla nojaaminen torikokoushallitukseen, oikealla länsimaisen kuninkaan unelmat. Keskellä: itsenäisyys tasavallan pohjalla.” sekä ”Suomen ulkopolitiikka. Porvariston bolshevikkipelko, sosialistien liijallinen rakkaus, luottamus itään ja länteen. Sos. toiminta ulkomaiden edustajia vastaan ja huligan.”]