Torstaina 31p. jouluk.

Kotona. Tänään oli tullut lähes 900 tilaajaa Ilkalle, ollen summa nyt n. 3500. Viime vuonna samaan aikaan siinä 2000 tienoilla. Tulos siis tähän asti tyydyttävä. Siis vuoden viimeinen päivä. Mikä vuosi! Ihmiskunta tuskin aavistaa mitä parhaillaan tapahtuu.
Ja kyllä täytyy sanoa, että nykyinen sota paljastaa täydellisesti sen teeskentelevän sivistyksen perustukset, joilla on näillä vuosisadoilla rakettu. Luonto rankaisee nyt ennen kaikkea käytännöllis-kristillisen siveysopin noudatuksen.
Ja kuitenkin juuri sille, sen hyväksi tapahtuu nykyäänkin polttavin agitatsioni! Tulevaan elämään värvätään väkeä, – tähän tappelupukareja!
Yhä kerskaa kirkko parantavasta mahdistaan, ”ainoasta oikeastaan”! Mutta – pyyhkäse Suomessakin pois kaikki kansanvalistusjärjestöt, jätä kirkon ja hengellisten seurain huostaan kansan koko henkinen hoito, saat nähdä mikä on seuraus.
Uskonto ei voi olla, eikä voi ikinä tulla, ainoak-si autuuden osoittajaksi. Ihmiskunnan edistystä täytyy maallisesti velvoittavampain korkeampia sivistyskäsitteitä vaativain ihmiskunnan kasvatusaatteiden saada oma vaikutusalansa. Uskonto muodostuu niiden vaatimusten mukaiseksi! Silloin tulee se taasen olemaan voima, joka syventää ihmiskunnan elämänkäsitystä samalla kuin se sitä korottaa. Ihmiskunta saa siten uudistetun uskonnon, jonka valossa katsottaessa nämä protestanttisetkin kirkot ja lahkot tulevat näyttämään suhteellisesti samanarvoisilta kuin Lutherin uskonpuhdistusinnostuneiden silmissä vanha jesuiittalainen kirkko.
Silloin uskonto voi myöskin vaikuttaa valistavasti sivistykseen ja kansanvalistusliikkeisiin. Ne saavat enempi moraalia ja puhdistavat ihanteitaan.
Taivaallinen Isä suokoon, että nyt alkava vuosi tuottaisi rauhan ja antaisi ihmiskunnan uudistustaistelulle ihmismielissä etusijan!