Torstaina 4. Syysk.
Luoteisvenäjän hallituksen kirjelmän, jossa se pyysi ilmoittaa Suomen tasavallan hallitukselle olemassaolostaan. Päätettiin ettei kirjelmään mitään vastata.
Keskustelu lähettiläspaikoista ulkomailla.
Pariisi ja Enckel. Holsti ilmoitti lopullisesti esittelevänsä Enckelin. Vastustin sitä jyrkästi ennen mainituilla perusteilla. Minuun yhtyivät Pohjanpalo, Kallio ja Luopajärvi. Muut kannattivat Enckkeliä. Selvisi, että ulkoministeri oli jo kysynyt Enckeliltä jos hän suostuu ja saanut myöntävän vastauksen. Minä väitin että edelliskerralla oli keskustelu ehdokkaista jäänyt puolinaiseksi ja vastaisen jatkamisen varaan muissa, paitsi Kööpenhaminan, Tukholman ja Kristianian lähetystöissä joita olin ymmärtänyt käsiteltävän lopullisesti. Samoin olivat käsittäneet Luopajärvi ja Pohjanpalo. Mutta toiset olivat käsittäneet lopulliseksi. Pieni kohtaus pääministerin ja minun välillä. Nuhtelin häntä hermostumisesta.
Holsti oli pyytänyt että Englannin laivasto edelleen jäisi Suomen vesille! Pääministeri oli hieman nolona. Se oli päätetty heidän ja presidentin kolmineuvottelussa. Pääministeri olisi halunnut esittää asian ensin valtioneuvostolle. No, hyväksyimme. Koska se on hyvä olemassa bolsevikkivaaraa vastaan.
Holsti ja Englanti. Sanoin, kysyin, eikö Holstia voitaisi ajatella Englannin lähettilääksi, vaikka hän hoitaakin ulkoministeriötä nyt. Sanoin että Holstin työ itsenäisyytemme lopulliseksi saamiseksi ja suhteittemme ulkovaltoihin järjestämiseksi oli ollut niin suuriarvoinen, että se huomataan vasta tuonnempana. Kunnian siitä on viime kuukausina korjannut aivan ansiotta toinen henkilö, sen vuoksi olisi meidän varattava Holstille vakinainen lähettiläspaikka sen varalta että hallitus piankin kaatuu ja hän joutuu puulle paljaalle. Eikö siis olisi syytä lykätä Lontoon lähettiläsnimitys että saataisiin tätä harkita.
Holsti selvitti itse asemaansa ja se kävi samaan suuntaan: hänen aikansa kuluu tässä, kun hallitus kaatuu saa hän etsiä jotain maaseudun sanomalehtimiespaikkaa.
Lykättiin.
Viro aikoo tehdä rauhan bolshevikien kanssa, luettiin Viron hallituksen meille tulleesta kirjelmästä. He ovat olleet sodassa 5 vuotta. Alkavat väsyä. Länsivallatkaan eivät tunnusta. Bolshevikit Venäjältä tarjoovat rauhaa ja itsenäisyyttä. Se houkuttelee. Pyytävät Suomelta neuvoja.
Ahvenanmaa-kysymys. Kongressi aikoo jättää Ahvenanmaa-kysymyksen Suomen ja Ruotsin väliseksi asiaksi, varsinkin jos saisi takeita jostain. Holsti luulee että Ahvenanmaalaiset olisivat nyt hyvin taipuvaisia sovitteluihin ja suosittelee sitä.
Von der Goltz edustaa reunavalloissa vanhoillisinta politiikkaa. Hänen toimensa suureksi osaksi kenties vaikuttaneet että Viro aikoo mennä bolshevikirauhaan.
Istunto kesti ½ 12 yöllä.