Torstaina 6. Jouluk.

Itsenäisyyspäivä. Suojailma. Mieli alakuloisena. Joku ystävä lähetti minulle nähtäväksi Perälän kirjeen jossa tämä kertoo: ”Toimittamani Alkio-julkaisu [= ”Aatteenmies”] esim. vei minulta puhdasta rahaa lähes 10 tuh. markkaa, sain nimittäin maksaa tuon kirjan paperin kaikki tyyni ja työt lisäksi. Tämä seikka vaikutti m. m. sen että minun poloisen täytyi ottaa opettaja-viran, jota vaimoni hoitaa, siten yhdessä ansaitsemme selvitäksemme kaikista veloista”. Samassa kirjeessä kertoo hän joutuneensa E.K.Oyn konkurssin vuoksi joutuneensa maksamaan noin 50 tuh. markkaa.
Tämä on rumaa. Minulle on hän ilmoittanut edelläolevan vahinkonsa nousseen 25,000 mk. Tuosta 10 tuh. ei hän ole ikänä puhunut minulle eikä Harjulle. Sitä paitsi oli se sanomalehtimiesyhdistyksen julkaisu ja E.K.Oy kustansi sen.
Minä pelkään että koko juttu on keksitty.
Illalla olin puhumassa itsenäisyysjuhlassa. Lampo myös. Lukkari Iipponen johti kööriä. Oli todella mieltä ylentävä juhla ja runsaasti väkeä. Minä puhuin Suomen lipun merkityksestä, historiasta, sekä sen käyttämisen puolesta, sekä lopuksi siitä, että Suomen kansan on siveellisesti puhdistuneena noustava historialliseen suurtehtäväänsä.