Torstaina 7 p. Helmik.

Taikka: jos täällä nyt syntyy verestä ja tuhkasta uusi elämä, kun ryssät saadaan pois maasta ja sisäinen rauha sijaan: mikä työaika tässä odottaakaan! Tämä kansa on silloin työn kautta syntyvä uudestaan, työ on tuleva sen ihanteeksi, kulttuurityö, elättävä työ, kasvattava työ. Siinä minä tahdon olla mukana. Miten voivat nyt nuoret ystäväni? Ovatko rintamalla Aaroni ja Kalle Koskinen, Aukusti Kangasmaa, Matti Mäki, Artturi Leinonen, A. Ripsaluoma, A. Haapala, J. Vehkaoja, M. Tuokko, M. Ketomäki ja sadat muut? Ja entäs Luopajärvi? Näin hänestä unta viime yönä, väittelimme hiukan. Hän syytti minua liijallisesta määräämishalusta, joka tahdon oman tahtoni kaikessa määrääväksi. Ehdotin että hän rupeaisi Ilkan toimittajaksi ja minä eroaisin. Silleen asia jäi.
Minkälaista on kotona? Kaiketi Vaasankin koulut seisovat ja Paavo saa olla kotona?
Hollo, Adolf Koskinen ja J. Lehtonen? Terveiseni teille kaikille ylempänä luetelluille, ellei enää tavata.
Istvestja (suomalainen) on tänään verrattain köyhä. Siinä on venäläisestä Istvestjasta lainattu Venäläisen aluekomitean julistus sotaväelle, jossa näitä tulisesti kiihkotetaan punakaartilaisten puolella taistelemaan valkokaarteja vastaan. Siinä m. m. sanotaan:
’’Valkoinen kaarti valloittaa meidän kasarmejamme ja riisuu aseista sotilaitamme ja matruusejamme ottaen heiltä aseet ja suunnaten ne suomalaisia tovereitamme vastaan. Sallimmeko tämän tapahtua? Emme! Emme voi! Toverit! Kun useille meidän joukko-osastoillemme oli lähetetty pyyntöjä, että nämä avustaisivat suomalaista köyhälistöä, niin monet joukko-osastot ovat kieltäytyneet menemästä, perustaen kieltäytymistään sillä, että he ovat väsyneitä ja haluttomia sekaantumaan suomalaisten asioihin, jonka johdosta on ruvennut tarjoutumaan vapaaehtoisia. Aluekomitean Sota-asiain jaosto kehoittaa kaikkia sotilastovereita auttamaan vallankumouksellisia suomalaisia tovereita ja muodostamaan erikoisia taisteluosastoita sekä lähettämään ne toveri Svetsnikovin johtoon. Sotilasjaosto on vakuutettu, että toverit, sotilaat eivät voi jäädä tämän epätasaisen taistelun välinpitämättömiksi katselijoiksi.’’ (Torst. 7 Helmik. No. 6).
Näiden, niin kotimaisten kuin rajantakaistenkin roistojen kanssa on siis Suomen talonpoika saanut leipänsä jakaa, kirjaimellisesti elättää käärmettä povellaan.
Hallitusta yritetään saada sijoittumaan ja kokoontumaan Vaasaan.
Haapalainen itse on ilmoittanut että Porvoossa on menetetty 2000 punak. ja venäläistä vankeina.
’’Kansanvaltuutettu’’ Mannerin puheilla oli Lohi käynyt. Lohi kysyi: Mitä aijotte eduskunnan kanssa? Manner: Ei ole ollut syytä ryhtyä mihinkään toimiin eduskunnan kanssa, kun ei eduskunta ole ryhtynyt vastavallankumouksellisiin toimiin. Muuten ei asiasta ole vielä virallisesti päätetty. Eduskunnan huomattavampia jäseniä on pidätetty siksi, että on haluttu saada heitä joissakin asioissa kuulustella.
Manner oli kuullut, muka huhuja Mikkolan murhasta, mutta epäili, tokko se on tosi. Lohi totesi. Mr. muka, pahoitteli. Ilmoitti nyt annetun punakaartilaisille tieto: niin monta kun osasto murhaa, yhtä monta päätä vaaditaan joukko-osastolta.
Lohi pyysi matkalupaa. Se kuului sisäasiain osastoon. L. kysyi: Luuletteko tämän vallankaappauksen menestyvän? – Mitäs te luulette? kysyi M. – L. vastasi: Voi olla mahdollista, että te venäläisten avulla saatte aseellisen voiton. Mutta ette te kykene maata hallitsemaan. Teitä kohdellaan vastustuksella ja ivalla.
Manner kävi vakavaksi: – Jaa jaa, kyllä minun täytyy tunnustaa, että asema käy vakavaksi ja vaikeaksi. Mutta virkamieslakko alkaa jo lamautua, yhä useammat alistuvat.
Diktaattorivallan alla ei aijota maata kauan pitää. Eduskunta syrjäytettiin sen vuoksi, ettei se pystynyt ymmärtämään asemaa. Kertoi senaatista löydetyn papereita kulissien takaisesta toiminnasta, m. m. Turun pokromeista. (Tuntui etsityltä valheelta).
Edustajain pois pääsyä oli Lohi hommannut Hoikan kanssa. Olleet m. m. ’’valtuutettu’’. Haapalaisen puheella. Tämä oli kehoittanut porvareita kääntymään Mannerheimin puoleen; kyllähän punakaartien puolesta.
Sanoin Lohelle: ei sellaisia neuvotteluja ole lupa leikilläkään jatkaa. Edustajilla ei ole oikeutta sellaiseen neuvotteluun maan kavaltajien kanssa.
Tärkeitä tietoja Englannin konsulaatin levittämänä saatiin tänään: – ’’Valkosten hallussa ovat kaikki kylät Tampereen ympärillä. Tampereen, Hämeenlinnan ja Riihimäen varusväki pakenee Venäjälle. – Krylenko on julistanut sodan Puolaa vastaan. Puola ja Viro ovat julistaneet sodan Venäjää vastaan. Puolalaiset ovat valloittaneet erään kaupungin Brest-Litovskin ja Pietarin välillä. Kulkutiet Brestin ja Pietarin välillä ovat katkaistut. Trotskin on mahdotonta palata Pietariin.
Korkeakoskella kaatui 2000 punaista ja venäläistä. Saksalaiset johtavat valkokaartia. Mannerheim on antanut käskyn ampua kaikki venäläiset kuoliaaksi.
Krylenko on antanut käskyn, että venäläisen sota- ja siviiliväestön on ennen helmikuun (tammikuun?) 28 päivää lähdettävä Suomesta. Suuri osa venäläisiä upseereita on valkoisten puolella!’’
Sosialistien punaisenristin sisaria menee tuossa lauma Koleraparakeille, valkeat huivit päässä.
– – –
– Krylenko ilmoittaa: Viro ja Puola julistaneet sodan Venäjää vastaan. Aleksejeff marssii Pohjoiseen. Viralliset 40 virstaa Smolenskista. Suomessa olevat joukot lähtevät heti takaisin (Venäjälle) viimeistään 28 p. tammik. vanh. luk. Brest-Litovski jäänyt rintaman taakse. Trotski luultavasti vangittu.
Myöhemmin: Yhteys Brest-Litovskin ja Pietarin välillä katkaistu.
Svetsnikov ilmoittaa Tampereelta: Venäläiset joukot karkaavat Tampereelta, sillä valkokaarti on ympäröinyt kaupungin melkein joka puolelta.
Viipurin punakaarti ilmoittaa: Miehet vaativat heti palkkansa uhalla että muuten hajoavat.
Ruotsin konsuli Ahlström käskee tarkoin tarkastamaan ettei Ruotsista tulleitten vapaaehtoisten joukossa ole epäilyttäviä aineksia.
– – –
Edellä oleva tieto saatiin: Hankkija oli muutamassa paikassa jossa eräs henkilö ne antoi. Samassa oli muuan senaattorin rouva, jolla oli tärkeitä asiapapereita jotka piti viedä säilöön. Kukin meni eräältään takaoven kautta. Kun tietojen hankkijamme vuoro tuli viimeiseksi lähteä, painoi hän juuri oven kiinni, kun – punakaartilaiset soittivat toisella ovella.
– – –
Tänään oli luonani useita ystäviäni. Mieliala on toivorikas.
Äsken ammuttiin useita kanuunanlaukauksia.
– – –
Kävin pimeässä ulkona. Pyryttää. Aijoin Hopun luo. Eksyin vääriin käytäviin. Kadulla liikkui punakaartilais-urkkija. En löytänyt oikeaan. Palasin takaisin.
Tuntuu kamalalta piileksiä isänmaassaan jonka parasta on koko elämällään yrittänyt tarkoittaa.
Uudestaan menin isäntäni opastamana. Sain uutisia, jotka totesivat ylempänä kerrotut tiedot. Mutta minua tultiin kohta noutamaan, sillä
Vuorimaa oli Kertun kera tullut tapaamaan minua. Ukko oli hyvin reippaalla tuulella. Ei tiennyt tapauksista juuri enempää kuin mekään. Menivät taasen Kertun kanssa.
Bäck ja Paavolainen kerrotaan nyt vapautetun, ilman muuta.
Käsitämme tähän kaksi mahdollista syytä; joko siten halutaan houkutella meitä, varsinaisesti takaa-ajetuita, esiin piiloistamme, tahi – alkavat he pelätä!
Joka tapauksessa on tilanne muuttumassa:
Venäläiset menevät täältä pois niin paljon kuin ikinä pääsevät.
Masennus valtaa mielet näistä rosvojohtajissa.
K. H. Viik oli ollut kovin masennuksissa, että kaikki menee hullusti. Hän ja Valpas eivät ole ottaneet osaa vallankumoukseen.
Rahoja virkamiehille on nyt hankittu niin, tulevat toimeen 2-3 kuukautta, vaikka eivät saakaan palkkaansa. Heidän ei siis tarvitse taipua puutteen vuoksi sitoutumaan siihen ehtoon, että alistuvat palvelemaan rosvohallitusta.
Mutta rahat ovat aivan 1000-markan seteleinä.
Tokoi on mennyt tänään taasen Pietariin 2 milj. markkaa mukanaan. Arvellaan että hän varaa jo kansanvaltuutetuille matkarahoja.
Eilen tuli T[okoi] Pietarista. Hyviä toiveita viljansaannista, muka. Kohta pitäisi tuleman pienempi erä. Ei kukaan usko.
Laivat ja kansanvaltuutetut.
Ryssiä ovat kansanvaltuutetut kieltäneet luovuttamasta Suomen kauppalaivoja takaisin, vaan jättämään ne ’’kansanvaltuutetuille’’, koska näillä on aikomus ottaa koko laivaliike valtion omaksi.
Sillä tavalla!
Urkinta on nyt, kuten kerrotaan, järjestetty niin, että joka taloa urkitaan. Tällaista tarkoitusta varten on järjestetty 500 henkilöä.
Venäläisistä ovat entiset santarmiurkkijat nyt antautuneet kansanvaltuutettujen palvelukseen.
Tornioon sijoitetussa valkokaartissa kerrotaan olevan punakaartilais-ryssäin urkkija.
Taitaa olla muuallakin.
Tilanne nykyään.
Täällä yhä vangitaan ja etsitään, huolimatta siitä että toista vakuutetaan.
Mutta yleinen käsitys on nyt se että valkokaarti on ratkaisevasti voitolla ja punakaartilaisryssien asia menetetty.
Mieliala on meissä hyvin optimistinen.
Työmiehessä on tänään yhtä köyhä ja peitetty sisältö kuin muinakin päivinä. Se suorastaan hämmästyttää. Ainoa lennokas kirjoitus on venäläisten julistus Saksalaisille vallankumouksesta.
Meidät on syösty kansalaissotaan, jonka vaikuttimet ovat:

Venäläinen kumoushypnotismi;
Patterityöläiskasvatus Hgin ympärillä,
Punakaartilais-rosvoliike;
Johtajain joutuminen pakon eteen;
Jonka vaikuttivat: Venäjältä alkuun pantu yleiseurooppalainen vallankumous-yritys ja siinä suhteessa saatu zimmervaltilainen käsky, punakaartin ylivalta ja oma kykenemättömyys arvosteluun.

Jumala Siunaa minun kansaani. Avaa sen silmät näkemään hirveä erehdys johon se katalain johtajainsa johdolla on eksynyt. Vie meidät taasen keskinäiseen ymmärrykseen rakentamaan uutta Suomea!