Vappu 1 p. Toukok.

Kotona. Yöllä on satanut. Ilma aamulla varjossa 8 ast. Papin vaalissa kuului illalla olleen Vahlstedtilla heikko enemmistö Lampolan edellä.
Minkälaiset intohimot ja intressit ihmisiä innostavat papinvaalissa, osottavat muutamat kaskut monista.
Pastoritar Saaninkoski oli soittanut rovastilaan eilen (vähää ennen kuin minä, aamulla) ja saanut silloin jo tietää että Kärki ei saa riittävää äänimäärää ja kuullessaan tuloksesta alkanut taputtaa käsiään ja hokea: ”hyvä, hyvä, hyvä! Minä soitan Matille Lapualle, hän on ollut tästä vaalista niin levoton!”
Saaninkoski itse oli jo ennen katkeroituneena sanonut että hän menee vaikka nokikolariksi, jos Kärki pääsee. Samoin oli hän ollut sangen katkeroitunut juuri siitä, että naapuritkin olivat Kärjen kannalla ja kysellyt mitä pahaa hän on seurakunnalle tehnyt?
Yleisenä moitteena Kärkeä vastaan on se, että hän on niin vaatimaton. Kerrottiin että hän oli kerran sitonut erään pojan kengänpaulan Perälänvainiolla; erään kerran taas ommellut kerjääjäukon takkiin pappilan keittiössä napit; toisen kerran kutsunut kerjääjäukon kanssaan syömään, mutta kun tällä oli kovin likaiset kädet, ehdotti että pestään kädet ensin, pesi ensimmäisenä itse, sitten ukko, sitten toinen vieras.
J.nep.
Nämä esimerkit asetetaan kuvaamaan ja osoittamaan sitä että hän on hullu!
Potilaisille oli ollut valituksena, että ”eihän se ole mikään pappi joka kulkee pieksusaappaissa.”
Yleensä on nyt selviönä, että Kärkeä vastaan ovat ihmiset nousseet hänen vaatimattomuutensa ja nöyryytensä vuoksi. He vaativat kirkkoruhtinasta. Tämä on omiaan osoittamaan mikä henki nykyisessä kristillisessä seurakunnassa vallitsee.
Nyt on sosialisteista osa, jotka aluksi olivat kaikin Kärjen kannalla, pelotettu sillä, että jos hän tulee papiksi, tulee heti uusi palkkajärjestys, jolloin he joutuvat maksamaan enempi kuin tähän asti!
Kaikki nämä seikat osoittavat, että kansa on henkisesti vielä sillä asteella että viisainta olisi jos tuomiokapituli ilman vaalia nimittäisi papit. Nämä vaalithan muodostuvat pelkäksi narripeliksi, lopulta vain huonoimmat vaikuttimet määräävät tuloksen.
Nooh, ja nyt on sitte papinvaali suoritettu. Ääniä ovat saaneet:
Wahlstedt, Masku 1588.
Lampola, Lappajärvi 1466.
Forsman, Jalasjärvi 16.
Tulos johtuu kiusanteon halusta. Kärkeläiset, loukkaantuneina Lampo-puolueen menettelyyn, äänestivät Vahlstedtia. Siihen vaikutti myöskin se, että Lampola ei rukoillut presidentin puolesta, vaan osoitti mieltään monarkistina! W. teki sen ja pääsi! Niin vähästä asiat toisinaan riippuvat.